Emlak vergisi nedir sorusunun cevabı olarak, mülkiyete dayalı olarak alınan bir bedel olarak tanımlanabilir. Taşınmaz malikinden, arazi bina, arsa vb. taşınmazının türüne göre farklı miktarlar üzerinden yıllık olarak kesinti yapılmaktadır. Buna göre tapuda tescilli taşınmaz mala sahip her malik emlak vergisi ödemek durumundadır. Emlak Vergisi hususu 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu kapsamında düzenlem altına alınmıştır. Emlak vergisi kanuna göre Türkiye sınırları içerisinde bulunan arsa, arazi ve yapılı taşınmazlar emlak vergisi ödemekle mükelleftir.
Emlak Vergisi Kanunun 4. Ve 14. Maddeleri uyarınca emlak vergisinden muaf olan alanlar belirlenemiştir. Buna göre; il özel idareleri binaları, ordu evleri, dini hizmetlerin ifası için kullanılan alanlar, devlet binaları, konsolosluklar vb. kanunla belirtilmiş yerlerden emlak vergisi alınmammaktadır.
Emlak vergisi mal sahipleri ya da mülk sahibi niteliği taşıyan kimseler tarafında ödenmektedir. Taşınmazda kiracı konumda olarak oturan kimseler emlak vergisi ödemekle yükümlü değillerdir. Hisseli paydaşlık bulunan taşınmazlarda her bir paydaş hissesi oranında, el birliği mülkiyeti bulunan ortaklıklarda ise her bir ortak müteselsilen emlak vergisinden sorumlu olmaktadır.
Emlak vergisi bedelinin belirlenebilmesi adına taşınmaz mal hakkında mülk sahibi tarafından emlak beyanında bunulması gerekmektedir. Bu kapsamda taşınmaz malikinin gerekli belgelerle birlikte taşınmazının bulunduğu belediyeye başvurması gerekmektedir. Emlak beyanı için gerekli belgeler:
-Tapu sahibinin adresi
-Tapu sahibinin iletişim bilgileri
-Tapu sahibinin nüfus cüzdan fotokopisi
-Tapu fotokopisi
-Yapı ruhsatı
-Emlak bildirim beyannamesi
Bu belgeler ile belediyeye başvurulması halinde taşınmazın niteliği ve taşınmazın durumuna göre emlak bedeli belirlenmektedir. Emlak vergisi bedeli belediyeler tarafından her yıl taşınmazın rayiç bedeli üzerinden düzenlenmektedir.
Emlak vergisi her yıl iki taksit olarak ve belediyelere doğrudan gidrek ya da e- belediye sistemlerini kullanan belediyelerde online sistem aracılığıyla ödenebilmektedir. Bu kapsamda emlak vergisinin ilk taksit mayıs ayının son günü, ikinci taksit ise kasım ayının son günü ödenebilmektedir.
Emlak vergisinin ödenmemesi halinde vergi cezası uygulaması bulunmaktadır. Bu kapsamda ödenmeyen emlak vergileri için mülk sahibine 2020 yılı itibariyle aylık % 2 oranında gecikme zammı uygulanmaktadır. Faiz oranı her yıl ayrıca düzenlenmektedir.
Stj. Av. Bilge TOPCU
Yukarıda değinilmiş olan hususlar genel hatları ile kaleme alınmış olup; her somut olay birbirinden farklı özellikler taşıyabileceğinden hak kaybına uğramamanız adına bir hukuk bürosu ile iletişime geçip profesyonel destek almanızı öneririz.