Zamanaşımını durduran sebepler TBK madde 153'te yedi bent halinde sayılmıştır. Bu hallerde zamanaşımı süresi işlemeye başlamaz, işlemişse de durur. Buna göre:
-Velayet süresince, çocukların ana ve babalarından olan alacakları için
-Vesayet süresince, vesayet altında bulunanların vasiden veya vesayet işlemleri sebebiyle
-Devletten olan alacakları için
-Evlilik devam ettiği sürece, eşlerin diğerinden olan alacakları için
-Hizmet ilişkisi süresince, ev hizmetlilerinin onları çalıştıranlardan olan alacakları için
-Borçlu, alacak üzerinde intifa hakkına sahip olduğu sürece
-Alacağı, Türk mahkemelerinde ileri sürme imkânının bulunmadığı sürece
-Alacaklı ve borçlu sıfatının aynı kişide birleşmesinde, birleşmenin ileride geçmişe etkili olarak ortadan kalkması durumunda, bu durumun ortaya çıkmasına kadar geçecek sürece zamanaşımı süresi işlemeye başlamaz işlemişse de durur.
Bu hallerin ortadan kalkması halinde ise süre işlemeye başlar veya durmadan önce işlemeye başlamış süre kaldığı yerden işlemeye devam eder. Örneğin ev hizmetlerine yardımcı çalışanın alacağı bakımından çalıştığı süre boyunca zamanaşımı süresi işlemezken, işten ayrıldığında süre işlemeye başlayacaktır.
Ankara avukatı, zamanaşımını durduran sebepler konusunda müvekkillerine hukuki danışmanlık sağlar. Bu sebepler, genellikle belirli bir eylemin veya davanın başlatılmasıyla ilgili yasal düzenlemeler veya durumlardır. Avukat, müvekkiline zamanaşımını durduran sebeplerin var olup olmadığını belirler ve süreçle ilgili yasal gereklilikleri açıklar.
Av. Gülüzar Ekin
Yukarıda değinilmiş olan hususlar genel hatları ile kaleme alınmış olup; her somut olay birbirinden farklı özellikler taşıyabileceğinden hak kaybına uğramamanız adına bir hukuk bürosu ile iletişime geçip profesyonel destek almanızı öneririz.