Taksirle öldürme suçu T.C.K’nın 86. Maddesinde düzenlenmiştir. Taksir, bir kişinin dikkat ve özen yükümlülüğe aykırı davranması durumudur. Taksirli bir eylemde kişi bir anlık dalgınlıkla hareket etmekte ve istemediği sonuçlar ortaya çıkabilmektedir.
Taksirle öldürme suçu, kişinin dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranarak bir kişinin hayatına son vermesi eylemidir. Kişi hatalı eylemi sonucunda bir kişinin ölümüne sebebiyet vermektedir.
Taksirle öldürme suçu günlük hayatımızda en çok trafik kazası şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Sürücülerin gerek hız yaparak, gerekse başka şekilde dikkatsiz davranarak kaza yapmaları sonucunda, beraberindeki yolcuların veya karşı araçtaki yolcuların ölümle sonuçlanması durumu, taksirle öldürme suçunu oluşturmaktadır.
Taksirle öldürme suçu bir veya birden fazla kişinin ölümüyle sonuçlanabilmektedir. Taksirle bir kişinin ölümüne neden olma suçunun cezası 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasıdır. Fiil, birden fazla insanın ölümüne ya da bir veya birden fazla kişinin ölümü ile birlikte bir veya birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmuş ise, kişi iki yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Taksirle öldürme suçunda bir kişi ölmüşse, görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemeleridir. Ancak suç sonucunda birden fazla kişi ölmüşse, suçun üst sınırı 15 yıl olduğundan dolayı görevli mahkeme Ağır Ceza Mahkemeleridir.
Taksirle öldürme suçu soruşturulması ve kovuşturulması şikayete tabi suçlardan değildir. Ölenin yakınları failden şikayetçi olmasalar dahi, fail hakkında soruşturma ve kovuşturma yapılmaktadır. Taksirle öldürme suçunda dava zamanaşımı süresi 15 yıldır.
Taksirle öldürme suçu sonucunda şartları oluştuğu taktirde kişi hakkında Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması ve Cezanın Ertelenmesi hükümleri uygulanabilmektedir.
Taksirle öldürme suçu sonucunda, ölenin yakınları fail aleyhinde maddi ve manevi tazminat davası açabilmektedir.
Yukarıda değinilmiş olan hususlar genel hatları ile kaleme alınmış olup; her somut olay birbirinden farklı özellikler taşıyabileceğinden hak kaybına uğramamanız adına bir hukuk bürosu ile iletişime geçip profesyonel destek almanızı öneririz.