İş sözleşmesinde değişiklik her zaman yapılabileceği gibi; iş sözleşmesinde değişiklik kavramının ortaya çıkmasında iş sözleşmesinin dinamik bir yapıya sahip olması etkendir. Bu kapsamda sözleşme sürekli değişebilir. İşveren verdiği emir ve talimatlarla iş sözleşmesini değiştirebilmektedir. Ve bu doğrultuda da iş sözleşmesinde değişiklik olgusu ortaya çıkmaktadır. Çalışma koşullarını ağırlaştırmayan değişiklikler esaslı değildir. İşveren esaslı olmayan değişiklikleri her zaman işçinin rızasına gerek olmaksızın yapabilir. Dürüstlük kuralı gereği işçinin uyması gerekmektedir.
İşçinin çalışma koşullarında önemli değişiklikler meydana getiren, koşulları zorlaştıran, ağırlaştıran değişiklikler esaslıdır. iş sözleşmesinde değişiklik durumunun esaslı olması halinde işçinin rızası gerekmektedir. Bu rıza yazılı olarak verilmelidir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından altı iş günü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen iş sözleşmesinde değişiklik işçiyi bağlamaz. Burada susma ret anlamına gelmektedir.
İşçi, iş sözleşmesinde değişiklik önerisini bu süre içerisinde kabul etmezse; işveren iş sözleşmesinde değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak koşuluyla iş sözleşmesini feshedebilir. Yargıtay feshin son çare olarak uygulanması gerektiğini söylemektedir.
İş sözleşmesinde değişiklik yazılı olarak kabul edilmemiş olup da; işçi değişiklik şartlarını uyguluyorsa o değişikliği kabul etmiş sayılır.
Fesih bozucu yenilik doğuran haklardandır. Bu yüzden şarta bağlanamaz. Ancak istisnai olarak iş sözleşmesinde değişiklik fesihte; fesih bozucu veya geciktirici şarta bağlanabilmektedir.
İş sözleşmesinde işveren birtakım değişiklikler yapmayı sözleşmede saklı tutmuş olabilir. Bu saklı kayıtlar TBK'daki haksız şartı oluşturmadığı takdirde geçerlidir.
Stj. Av. Sümeyye Karabağ
Yukarıda değinilmiş olan hususlar genel hatları ile kaleme alınmış olup; her somut olay birbirinden farklı özellikler taşıyabileceğinden hak kaybına uğramamanız adına bir hukuk bürosu ile iletişime geçip profesyonel destek almanızı öneririz.