+905321366754

  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • https://www.facebook.com/Kartalhanhukuk
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=+905321366754
  • https://www.twitter.com/KartalhanMeltem
  • https://www.instagram.com/kartalhanhukuk1/

En iyi avukat meltem kartalhan boşanma icra iş hukuku Kartalhan Hukuk & Danışmanlık        Av. Meltem KARTALHAN

Araç Değer Kaybı

Araç Değer Kaybı

 

 

 


 

Araç Değer Kaybı, aracın bir kaza veya hasar sonucunda piyasa değerinde meydana gelen azalmadır. Bu durum, özellikle kaza sonrası tamir edilen araçlar için geçerlidir. Araç değer kaybı, aracın yaşadığı hasarın boyutu, aracın yaşı ve markası gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Bir kaza sonrasında, aracın piyasa değeri, hasar görmemiş aynı model bir araca göre daha düşük olabilir.

 

Araç sahipleri, değer kaybı için tazminat talep edebilirler. Bu tazminat, aracın kaza öncesi ve sonrası değeri arasındaki farkı yansıtır. Değer kaybı tazminatının hesaplanması, aracın modeli, yaşı, hasarın ciddiyeti ve tamirat kalitesine göre değişir. Tazminat talebi, genellikle kaza sonrasında aracın tamir edildiği servis tarafından veya bağımsız bir eksper tarafından değerlendirilir.

 

 

ankara ticaret avukatı

 

 

Araç değer kaybı tazminatı, genellikle kaza sırasında kusuru bulunan tarafın sigorta şirketi tarafından karşılanır. Bu tazminat, araç sahibinin maddi kaybını telafi etmeye yöneliktir. Araç değer kaybı, araç sahipleri için önemli bir konudur, çünkü aracın satışı veya takası sırasında önemli bir etken olabilir. Bu nedenle, araç değer kaybı durumlarında, tazminat sürecinin doğru bir şekilde yönetilmesi önemlidir.

 

Araç değer kaybı tazmini noktasında çeşitli düzenlemeler yapılmıştır.  Meydana gelen bir trafik kazası neticesinde ölüm, yaralanma veya sadece maddi hasar gibi zararlar ortaya çıkmaktadır. Sadece maddi hasarın bulunduğu trafik kazalarında kazaya karışan taraflar kendi aralarında düzenleyecekleri kaza tespit tutanağı ile polis çağırmadan tespitte bulunabilmektedirler. Kazaya karışan tarafların kaza tespit tutanağının tutulmasında anlaşamamaları halinde polis çağırmaları ve tutanak tutulması zorunludur.

 

 

ankara avukat, yenimahalle avukat, batıkent avukatankara avukat

 

 

Nitekim bu tutanağın düzenlenmemesi halinde zorunlu trafik sigortası ve ihtiyari sigorta olan kasko ile aracın onarım ve bakımının sağlanması pek mümkün olmamaktadır.  Kaza sonrası araç değer kaybı kavramı, hasar gören aracın durumunu nitelemektedir. Aynı zamanda kaza nedeniyle hasara uğrayan aracın ikinci el araç satış piyasasındaki değerini, kazanç kaybını tespit etmektedir. Nitekim kaza yapan araçta illa ki değer kaybı oluşmaktadır. Aynı şekilde arabada hasarlı bir parçanın değişmesi vs. araçta değer kaybı oluşturmaktadır.

 

Kazaya karışan aracın değer kaybının hesaplanmasında çeşitli etken bulunmaktadır. Bu etkenlerin bir kısmı araç ve aracın parçaları bir kısmı ise araç kullanım şekliyle alakalıdır. Değer kaybına esas alınan kalemlerden birkaçı; aracın kilometresi, hasar geçmişi, aracın yaşı, markası olarak sıralanabilir. Kaza sonrası araçta oluşan değer kaybı açılacak dava sonrasında uzman bilirkişiler tarafından yapılmaktadır.

 

 

ankara avukat, yenimahalle avukat, batıkent avukatankara avukat

 

 

Araç değer kaybı davası sigorta şirketlerine karşı açılamaz. O nedenle açılacak dava kazaya sebebiyet veren tarafa karşı açılmalıdır. Araç sürücüsü ve ruhsat sahibi farklı ise birlikte sorumlu tutularak araç değer kaybı dava açılabilmektedir. Maddi hasarlı trafik kazalarında kusur oranına göre dava açılabilmektedir. O nedenle %100 kusurlu tarafın dava açması mümkün değildir. Açılsa bile reddedilmektedir.

 

Bu kapsamda maddi hasarlı bir trafik kazasında zorunlu trafik kazası sadece kazada sorumluluğu bulunmayan ya da daha az olan tarafın zararını karşılamaktadır. Kasko ile araç değer kaybı konusunda, genellikle kasko poliçeleri araç onarım nedeniyle ortaya çıkan değer kayıplarını temin altına almamaktadır. Bu anlamda araç değer kaybını teminat altına almayan kasko şirketlerine karşı talepte bulunulamamaktadır.

 

 

 

İletişim İçin Tıklayınız

 

 

 

Yukarıda değinilmiş olan hususlar genel hatları ile kaleme alınmış olup; her somut olay birbirinden farklı özellikler taşıyabileceğinden hak kaybına uğramamanız adına bir hukuk bürosu ile iletişime geçip profesyonel destek almanızı öneririz.