Erken Erginlik Halleri
Erken erginlik hallerini iki alt başlıkta incelemek mümkündür. Bunlar sırası ile:
Evlenme: Olağan evlenme yaşı on yedi iken olağanüstü evlenme yaşı on altıdır.Hakim, olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple on altı yaşını doldurmuş olan ve varsa anne, baba veya vasisi dinlenerek evlenmeye karar verebilir. Evlenme ile kişiler ergin hale gelir. İyi niyetli ise butlan halinde kazanmış olduğu kişisel statüsü olan erginliğini korur.

Kazai Rüşt: Medeni Kanunu madde 12'ye göre, mahkemece erginliğe karar verilebilmesi için, küçüğün on beş yaşını tamamlamış olması gerekir. On beş yaşını dolduran küçük kendi rızası ve velisinin rızası ile küçüğün menfaatinin bulunması koşuluyla sulh hukuk mahkemesinin kararıyla ergin kılınabilir. Çekişmesiz yargı işi olarak görülür. Yargısal rüşt kurucu yenilik doğuran bir haktır. Kesindir ve geri alınamaz. Küçük kazai rüşt ile ergin kılınmış olsa dahi evlenme yaşını tamamlamadıkça evlenemez.
Stj. Av. Sümeyye Karabağ
İletişim İçin Tıklayınız
Yukarıda değinilmiş olan hususlar genel hatları ile kaleme alınmış olup; her somut olay birbirinden farklı özellikler taşıyabileceğinden hak kaybına uğramamanız adına bir hukuk bürosu ile iletişime geçip profesyonel destek almanızı öneririz.