İnternet üzerinden işlenen suçlar; günümüzde iletişim teknolojilerinin sürekli olarak gelişim göstermesi, yoğun ve sürekli olarak global bir veri akışı trafiği bulunmasından kaynaklı olarak sıklıkla meydana gelebilen olayların başında sayılmaktadır. Bu veri akışının yoğunluğu şüphesiz ki bilgi ve iletişimin harmanlandığı “bilişim sistemleri” sayesinde her geçen gün daha da artmaktadır.
Teknolojik gelişmelerin öngörülemez boyutta devam etmesi, İnternet kullanımının yaygınlaşması ile beraber yeni ve çok aktif hukuksal zeminler de beraberinde gelişmektedir. Nitekim günümüz koşulları açısından bakıldığında, her ülkenin kendi içinde yapacağı düzenlemelerle yaratılan bu dijital dünyadaki, hukuki düzenlemeleri ele alması artık bir zorunluluk haline gelmiştir.
İnsani etkileşimlerin küresel boyutta olmasını hızlandıran bu dijital ortamın yarattığı hukuksuzluklar açısından alınacak önlemler, hak ihlalleri gerçekleşmesi durumunda izlenecek yol gibi konular tüm devletlerin önemsediği ve kendi hukuk mevzuatlarında düzenlemelerde bulundukları bir alan olarak kabul edilmektedir.
Ülkemiz bu konudaki ilk düzenlemeleri 2007 yılında 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun ile yapmıştır. Söz konusu kanunla yapılan düzenlemede internet unsurları ve tanımlamalarına yer verilmiştir. Bu kanunla birlikte küçükler için sakıncalı olan içerikler ile hak ihlalleri oluşturabilecek boyuttaki içerikler bakımından yayından çıkartılma veyahut cevap verme gibi usul ve esaslara yönelik düzenlemelerde bulunulmuştur.
Teknolojinin ve dijitalleşmenin giderek artması günümüzde bilişim suçlarının çeşitliliği açısından da artışa neden olmaktadır. Bu nedenle 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 243.-244.-245. Maddelerinde bilişim suçlarına ilişkin düzenlemeler yapılmıştır.
Bilişim suçlarının kapsamı bakımından; günümüzde internet erişimi sağlanabilen telefon, tablet, bilgisayar vb. teknolojik ortamda işlenebilen her türlü suç bu çatıda toplanabilmektedir. Hemen her gün yaşanan; hesapların ele geçirilmesi, itibarsızlaştırma, hakaret, tehdit, sakıncalı içerik üretim ve yayma, lekelenmeme hakkının ihlali gibi suç niteliği taşıyan davranışların kontrol altına alınıp, denetlenebilmesi bilişim hukukunun temel çalışma alanıdır.
Yukarıda değinilmiş olan hususlar genel hatları ile kaleme alınmış olup; her somut olay birbirinden farklı özellikler taşıyabileceğinden hak kaybına uğramamanız adına bir hukuk bürosu ile iletişime geçip profesyonel destek almanızı öneririz.