Maddi tazminat ve hesaplanması konusu hakkında; kimse tazminatla zenginleşemez ilkesi gereğince tazminat zararın azami miktarını geçemez. Bu yüzden önce zarar hesaplanmalıdır. TBK m. 50/1'e göre zarar gören, zararını ve zarar verenin kusurunu ispat yükü altındadır. Eğer zarar ispat edilemiyorsa TBK m. 50/2 gereğince hakim hakkaniyete göre belirlemektedir.
Zararın hesaplanacağı zaman doktrinde tartışmalıdır. Hakim görüşe göre kararın tebliğ edildiği tarihten itibaren hesaplanması gerektiği yönündeyken uygulamadaki görüş, olayın gerçekleştiği tarih esas alınarak hesaplanması yönündedir. Zarar gerçekleşen ve gerçekleşecek zarar olarak ikiye ayrılır. Hakim yalnızca gerçekleşen zararın tazminine karar verebilmektedir. Hakim gerçekleşen zararın tazminine ilişkin karar alırken gelecek zarar hakkının hüküm fıkrasında saklı tutulabilmektedir.
TBK m. 75'e göre; bedensel zararın kapsamı, karar verme sırasında tam olarak belirlenemiyorsa hakim kararın kesinleşmesinden başlayarak iki yıl içinde tazminat hükmünü değiştirme yetkisini saklı tutabilir.
Yukarıda değinilmiş olan hususlar genel hatları ile kaleme alınmış olup; her somut olay birbirinden farklı özellikler taşıyabileceğinden hak kaybına uğramamanız adına bir hukuk bürosu ile iletişime geçip profesyonel destek almanızı öneririz.