Şimdi Yazın
Ankara merkezli uzman hukuk ekibimizle
güvenilir danışmanlık ve hızlı çözüm sunuyoruz.
Banka ve kredi kartlarının kötüye kullanılması, günümüzde sıkça karşılaşılan ve mağdurlar için ciddi mali kayıplara yol açabilen bir suçtur. Bu suç, bir kişinin izni olmadan onun banka veya kredi kartını kullanarak mali kazanç sağlamayı ifade eder. Ankara'da bir ceza avukatı olarak, banka ve kredi kartlarının kötüye kullanılması vakalarında mağdurlara hukuki destek sağlamak ve suçluların adalete teslim edilmesini sağlamak temel görevlerimiz arasındadır.
Bu tür suçlar, genellikle çevrimiçi alışverişler, para transferleri ve diğer mali işlemler sırasında gerçekleşir. Mağdurlar, hesaplarından izinsiz para çekilmesi veya kartları adına yapılan gayrimeşru işlemler sebebiyle mali zarara uğrayabilirler. Ankara'da ceza avukatı olarak, bu suça maruz kalan bireylerin haklarını savunuyor, mali kayıplarının tazmin edilmesi için gereken hukuki süreçleri yönetiyoruz.

Uygulamada en çok karıştırılan husus, eylemin TCK 142/2-e (Bilişim sistemleri aracılığıyla hırsızlık) mi yoksa TCK 245 (Kartın kötüye kullanılması) mi olduğudur. Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun güncel kriterlerine göre:
Banka ve kredi kartlarının kötüye kullanılması vakalarında, delil toplama ve güvenilir tanık ifadeleri büyük önem taşır. Avukat olarak, mağdurların lehine delilleri toplamak, dijital izleri takip etmek ve suçun faillerini belirlemek için kapsamlı bir soruşturma yürütüyoruz. Öte yandan, bu suçla suçlanan kişiler için de adil bir yargılama süreci sağlamak önemlidir. Suçlamalar, bireylerin itibarını ve mali durumunu ciddi şekilde etkileyebilir.
Banka ve kredi kartlarının kötüye kullanılması suçu, Türk Ceza Kanunu’nun “Bilişim Suçları” başlığı altında 245.Madde kapsamında düzenlenmiştir. Kart bilgilerinin kötü niyetli kimselerce ele geçirilmesi süreci; kopyalama, oltalama (phishing) veya fiziksel hırsızlık yoluyla gerçekleşebilir.

Kanun koyucu, banka ve kredi kartlarının belirli akrabalar arasında kötüye kullanılması durumunda "Şahsi Cezasızlık Sebebi" öngörmüştür. TCK 245/4 maddesi uyarınca şu kişilerin zararına olarak kartın kullanılması halinde ceza verilmez:
*Not: Bu istisna sadece kartın "kötüye kullanılması" (fıkra 1) için geçerlidir. Kartın sahtelenmesi veya üretilmesi (fıkra 2 ve 3) hallerinde aile içi olsa dahi cezalandırma devam eder.
TCK 245/1: Başkasına ait gerçek bir banka veya kredi kartının kötüye kullanılması suçunu düzenler. (3 yıldan 6 yıla kadar hapis)
TCK 245/2: Sahte banka veya kredi kartı üretmek, satmak, devretmek, satın almak veya kabul etmek suçlarını düzenler. (3 yıldan 7 yıla kadar hapis)
TCK 245/3: Sahte bir banka veya kredi kartını kullanmak suretiyle kendisine veya başkasına yarar sağlamak suçlarını düzenler. (4 yıldan 8 yıla kadar hapis)

Banka kartı suçlarında pişmanlık duyan ve mağdurun maddi zararını tamamen gideren sanıklar için TCK 168 (Etkin Pişmanlık) hükümleri uygulanır. İndirim oranları sürece göre değişmektedir:
| Aşama | İndirim Oranı |
|---|---|
| Soruşturma aşamasında (Dava açılmadan önce) | Cezanın 2/3'üne kadar indirilir. |
| Kovuşturma aşamasında (Duruşma sürecinde) | Cezanın 1/2'sine kadar indirilir. |
Ankara Ceza Avukatı rehberliğinde yapılan zarar giderimi, sadece hapis cezasını düşürmekle kalmaz; aynı zamanda sanığın Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB) alarak hapse girmemesini sağlayabilir.
Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçu, şikayete tabi suçlar kapsamında yer almadığı için, uzlaşmaya tabi değildir. Bu suçta zamanaşımı süresi sekiz yıl olarak düzenlenmiştir. Görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesi olup, yetkili mahkeme ise; suçun işlendiği yer, kartın kopyalandığı ATM'nin bulunduğu yer veya mağdurun yerleşim yeri mahkemesidir.
Mağduriyet fark edildiği anda bankayla irtibata geçerek kartların bloke edilmesi, siber suçlarla mücadele birimlerine bildirim yapılması ve bir Ankara bilişim suçları avukatı ile dijital delillerin (IP log kayıtları vb.) güvenceye alınması hayati önem taşır.
2026 yılı teknolojik imkanları ile bilişim suçlarında ispat yükü yer değiştirmiştir. 3D Secure (SMS doğrulama) ile yapılan işlemlerde, bankalar genellikle "mağdurun ağır kusuru" olduğunu iddia etmektedir. Ancak sosyal mühendislik veya zararlı yazılımlar (RAT) yoluyla telefonun ele geçirilmesi durumunda, mağdurun hiçbir kusuru olmasa dahi para transferleri gerçekleşebilir. Ankara'daki uzman ekibimizle, bankaların sistem zafiyetlerini ve IP çakışmalarını inceleyerek hem ceza davasında savunma hem de hukuk mahkemelerinde "tazminat/iade" davalarını yürütüyoruz.
Kredi kartı dolandırıcılığı, sahte kart kullanımı ve bilişim suçlarında Ankara'da profesyonel ceza savunması.
Yukarıda değinilmiş olan hususlar genel hatları ile kaleme alınmış olup; her somut olay birbirinden farklı özellikler taşıyabileceğinden hak kaybına uğramamanız adına bir hukuk bürosu ile iletişime geçip profesyonel destek almanızı öneririz. Bilişim suçlarında dijital delillerin zamana karşı yarışarak toplanması hayati önemdedir. (KARTALHAN HUKUK BÜROSU)