Konkordato, bazı sebeplerden dolayı işleri yolunda gitmeyen borçluların, ekonomik ve mali durumlarını düzeltmek amacıyla, borçlulara belirli şartların varlığı halinde iflastan kurtulmak için tanınmış bir haktır.
Konkordato İcra İflas Kanunu’nda 3 farklı şekilde düzenlenmiştir. Adi Konkordato, İflas İçi Konkordato ve Mal varlığının Terki Suretiyle Konkordato olarak İcra iflas kanununda düzenlenmiştir.
Konkordato çeşitlerinden uygulamada en sık karşılaşılanı adi konkordatodur. Özellikle ekonomik krizlerin yaşandığı dönemlerde, ödemelerde sıkıntı yaşayan firmalar, ödemeleri bir müddet geciktirmek amacıyla ve rahat bir nefes almak amacıyla konkordato yoluna başvurmaktadırlar.
Konkordato, borçlu ile alacaklılar arasında mahkeme kanalıyla yapılan bir nevi uzlaşmadan ibarettir. Adi konkordatoda, borçlu veya iflas talebinde bulunabilecek her alacaklı, icra mahkemesine, gerekçeli bir dilekçe ile başvurmaktadır. İcra Mahkemesi, konkordato şartları oluşmuşsa, borçluya en fazla 3 aylık konkordato mühleti verir ve konkordato komiseri atar.
Konkordato mühleti verilebilmesi için;
Konkordato süresi içinde, borçluya karşı icra ve iflas takibi yapılamaz, evvelce yapılmış olan takipler durur. Bunun amacı bu süre içinde, konkordato kararının mahkeme tarafından tasdik edilmesini sağlamaktır.
Konkordato mühleti içinde, borçlu konkordato komiserinin denetimi altında işlemlerine devam edebilmektedir. Konkordato mühleti içinde borçlu, icra mahkemesinin izni dışında, mühlet kararından itibaren, rehin tesis edemez, kefil olamaz, taşınmaz ve işletmenin devamlı tesisatını kısmen de olsa devredemez ve ivazsız tasarruflarda bulunamaz. Aksi halde yapılan işlemler hükümsüz olur.
Konkordato komiseri alacaklıları toplantıya çağırır, alacaklılar konkordato teklifini kabul ederlerse, konkordato Ticaret Mahkemesi tarafından tasdik edilir. Konkordatonun Ticaret Mahkemesi’nce bazı şartların yerine getirilmiş olması gerekmektedir:
Konkordato kararının tasdik edilmesi halinde, kural olarak bütün alacaklılar bu karardan etkilenmektedir. Konkordato kararı imtiyazsız tüm alacaklılar için sonuç doğurmaktadır ancak rehinli alacaklar, bir malın aynından doğan amme alacakları ve imtiyazlı alacaklar, konkordato kararından etkilenmemektedir.
Yukarıda değinilmiş olan hususlar genel hatları ile kaleme alınmış olup; her somut olay birbirinden farklı özellikler taşıyabileceğinden hak kaybına uğramamanız adına bir hukuk bürosu ile iletişime geçip profesyonel destek almanızı öneririz.